Rondje Oosterschelde Het is alweer mijn tweede zoektocht naar innovaties door één van de twaalf provincies van Nederland. Na Gelderland stond nu de provincie Zeeland op het programma. Het werd een rondje Oosterschelde met werkbezoeken aan een bonte mix van bedrijven; van biologische internetwinkel tot kwekerij van eetbare bloemen en zeekraal-teler tot tarbot-verzorger. De organisatie is in handen van innovatie netwerk Syntens en deze dag stond onder leiding van innovatieadviseur Jenk de Jong. Ondernemers zien kansen buiten de gebaande paden Het accent van deze innovatietour lag bij mkb ondernemingen actief zijn in de agri- en voedingssector. Door verbreding van de bedrijfsactiviteiten binnen de agrarische sector ontstaan er steeds meer raakvlakken met recreatie en toerisme. Dat is voor ons ook het belang om aan deze innovatiereizen deel te nemen, op een zoek naar nieuwe ontwikkelingen in de regio’s. De innovaties zijn van betekenis voor de nabije toekomst. Moet de traditionele recreatieondernemer deze ontwikkelingen met angst en beven tegemoet zien of deze activiteiten juist omarmen? Wat moet hij daar tegenover stellen of biedt dit een toegevoegde waarde? Misschien zit er toch wel een addertje onder het gras: komt er een door de toenemende concurrentie soms dreiging vanuit een andere hoek? Wie zal het zeggen. (www.hoekschechips.nl) die sinds enkele jaren met drie collega telers is begonnen traditionele chips te bakken. Ze zijn begonnen met overdag aardappels telen en ‘s nachts met de hele familie in kleine pannetjes olie chips bakken. Ze hebben nou net een deal rond met Schiphol. Verse chips van Zeeuwse bodem; dat smaakt naar meer. Jack van der Schoot is enkele jaren geleden begonnen met een meervalkwekerij (www.viskwekerijdestroom.nl) op het land. Inmiddels zijn er nog maar een paar over in Nederland en Jack heeft zijn bedrijf uitgebreid met een bed & breakfast, een kookstudio, en hij verzorgt rondleidingen, excursies en bedrijfsuitjes. Rob Baan (www.koppertcress.com), levert een uniek product en is heeft een ‘eigen’ kwekerij met eetbare mini plantjes en bloemen. Paul Ras (www.sensemarketing.nl) is met zijn bureau van Sense Marketing & More de organisator van de Award ’De vers mar ketier van het jaar’. Marius van Stokkom (www.delinie.nl) heeft een eigen wijngaard in de provincie Brabant. Kortom, het is een bont gezelschap ondernemers die aan deze innovatietour deelnemen. Lees verder op pagina 19 Een rondje langs de velden De dag start met een kennismaking in het pas geopende ‘Business Station Kruiningen-Yerseke’; een voormalig stationsgebouw, van Hubrecht en Ilse Janse. Hier krijgen we een ontbijt met typisch Zeeuwse heerlijkheden als bolussen, kreukels met krentebrood, zeeuws vlegelbrood, zeekraal brood, boeren kaas- en boter etc. Het gezelschap dat met elkaar de hele dag op pad gaat, bestaat uit ondernemers uit het hele land. Mijn buurman bij het ontbijt, Henk Scheele, is aardappelteler RecreatiefTotaal • Dagrecreatie en Foodservice • Winter 2010/2011 17 Pagina 16
Pagina 18Interactieve ewebshop, deze weekblad of gebruiksaanwijzing is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het naar een digitale publicatie omzetten van e-reisgidsen.
Recreatief Totaal wintereditie 2010 Lees publicatie 10Home