Wij bezorgen onze biologische groente tot in de ijskast “Deze trendtour stond in het teken van ‘aangespoelde vissers en verdronken boeren’; een metafoor voor ondernemers die buiten de traditionele kaders durven te denken en te doen om nieuwe kansen te creëren”. Onze eerste stop is bij Alex van Hootegem van ‘De grote Verleiding’ en biologisch akkerbouwbedrijf ‘t Meul­ waeter. Zijn passie is het verkorten van de keten ‘van land naar klant’. Met zijn internetwinkel in biologische producten bedient hij een grote regio in de provincie Zeeland. Omdat Alex niet tevreden was over het ingehuurde transport naar de consument heeft men het uitleveren van bestellingen nu ook in eigen beheer genomen. www.meulwaeter.nl Ook runt men een wijnwinkel, mini cam­ ping, landbouwbedrijf en verkoopt men houten vaten en picknick banken. www.dekleineschorre.nl Ook vertelt hij over het gebruik van de resterende druivenpulp voor de produc­ tie van eigen gedestilleerd (Grappae) bij Van Kampen Distillateurs in Bruinisse. www.kampendestillateurs.nl Ik ben geen grijze sokken figuur omdat ik toevallig biologisch kweek Bij de Consumptieve kwekerij van Die­ neke Klompe in Zonnemaire hebben wij kunnen ervaren wat het betekent om exclusief sterrenrestaurants in binnen en Bout aan het roer staat als een ‘gestrande visser’ met zijn unieke tarbotkwekerij. Adri vertelt met veel passie en enthou­ siasme hoe hij zijn tarbotjes zó verwent dat ze zich happy voelen en daardoor beter groeien. Adri wil met Seafarm ten alle tijden zorgvuldig omgaan met natuurlijke bronnen, om deze ook voor de toekomstige generaties te garanderen. Naast het kweken van tarbot vist en verwerkt Seafarm mesheften, waarvan iedereen de schelpen wel van het strand kent maar niet van het etensbord. In Ne­ derland staan mesheften vrijwel nergens op het menu, maar in Spanje weet men ze zeer te waarderen. www.seafarm.nl Het eerste startkapitaal haal je binnen met een goed plan Brouwerij en Grandcafé Emelisse in Kamperland is enkele jaren geleden gestart met een restaurant en een heuse bierbrouwerij. Dat men het serieus aan­ pakt bewijst dat men nu capaciteitspro­ bleem heeft. Directeur Tom ter Horst laat weten hoe je met het brouwen van een bijzonder, eerlijk en ambachtelijk bier tot ver over onze grenzen succesvol kunt worden. www.emelisse.nl Wij zijn er trots op dat wij wel de platte oesters kunnen kweken In Yerseke, het centrum van de mosselen oester-industrie, bezoeken we het broedhuis van Roem van Yerseke waar verschillende soorten oesters met heel veel zorg worden gekweekt van kleine larfjes tot oestertjes die in Oosterschelde verder mogen groeien. Bij Krijn Verwijs liet onze gastvrouw Annette van der Kooij ons het kreeftenbassins zien en werd een verhaal verteld over het boei­ ende (sex)leven van de kreeft. Hoezo een wettelijke regeling met maximaal 15-, 25- of was het 60 campingplaatsen? Op Mini Camping de Heerlijkheid van Wolphaartsdijk vinden we akkerbouwer Maarten Janse, een verdronken boer op een Landschapscamping met ruim zestig plaatsen. Op welke regeling is deze vestigingsvergunning gebaseerd? Vijftien plaatsen via de locale verordening en nog eens zestig campingplaatsen erbij. Maarten runt in combinatie met zijn mini camping de teelt en verkoop van de zee­ groenten lamsoor en zeekraal. www.minicampingjanse.nl buitenland te bedienen met exclusieve groenten en eetbare planten. Een hectare is beplant met de meest uiteenlopende groenten en eetbare planten. Een gepas­ sioneerde Dieneke vertelt: “Mijn toege­ voegde waarde is dat alles biologisch geteeld is. Het groeit op eigen kracht en ik bepaal de prijzen voor mijn klanten die van heinde en verre komen, zelfs met het vliegtuig.” www.bijzonderegroenten.nl Een bijzondere attractie is ‘varen en mosselen ervaren’ Op Neeltje Jans worden we ontvangen door Simon Schot. Met uitzicht op de Oosterscheldewerken en onder het motto ‘varen en mosselen ervaren’ gaat het hele gezelschap aan boord van de boot waarmee de hangmosselculturen in de Zeeuwse binnenwateren worden beheerd en geoogst. De kwekerij, ooit gestart als experiment van de ervaren (bodem) mosselvissers, is inmiddels uitgegroeid tot een innovatief werkend bedrijf. Simon Schot vertelt: “Viskwekerij Neeltje Jans wil voldoen aan de vraag naar een subliem product.” www.viskwekerijneeltjejans.nl Unieke verzameling van versproducten, restaurant, supermarkt en kookstudio Bij Verscentrum Sandee, is een fraaie verscentrum met producten van eigen streek vertaald naar een uniek retailhoreca concept waar voor iedereen wat te vinden is. Samengesteld door verschil­ lende unieke verscomponenten w.o. salade bar - groenten en fruit - notenbar kruidentafel - catering van maaltijden en een kookstudio waar je gewoon je eigen Zeeuwse bolus kan maken. www.verscentra.nl Hans van Leeuwen, Expert in Leisure ”Witte wijn is een streekproduct dat bij ons past” Bij de De kleine schorre met de Wijnhoeve in Dreischor is Carlos de Mendonça, kok van Proeflokaal de Zeeuwse Zilte Zaligheden, verbonden aan de horeca. Hierdoor kan men, als boer die geen verstand heeft van gastronomie, toch een proeflokaal met partycentrum en keuken bestieren. Johan van de Velde laat weten dat men pas sinds 2004 actief is met het maken van wijnen. Met gepaste trots laat hij weten dat zijn wijnen in de busines­ sclass van de KLM worden geschonken. Visserij verdringt de activiteiten van de akkerlandbouw naar de achtergrond Na dit vaartochtje vertrekt onze bus naar Bij Seafarm in Kamperland waar Adri Recreatief Totaal advies Er zijn enorm veel nieuwe recreatieve toeristische initiatieven en activiteiten in ontwikkeling die allemaal strijden om de aandacht van de consument. Dat betekent toch enige vorm van concurrentie, want er komt steeds meer keuze voor de consu­ ment (toerist). Alleen wanneer je ook innoveert, actief bent en samenwerking zoekt binnen de eigen regio zijn er beslist kansen voor een gezonde bedrijfsvoering. RecreatiefTotaal • Dagrecreatie en Foodservice • Winter 2010/2011 19 Pagina 18

Pagina 20

Voor drukwerk, online club bladen en relatiemagazines zie het Online Touch content management system systeem. Met de mogelijkheid voor een web winkel in uw clubbladen.

Recreatief Totaal wintereditie 2010 Lees publicatie 10Home


You need flash player to view this online publication